Wyrolowany kurczak

Roladki z kurczaka w risotto paprykowym od samego początku stały się hitem weekendowych kolacji, a także obiadów na rodzinnych zjazdach. Proste, smaczne, a dzieciaki zachwycone! 😀

Niestety nie posiadam w tym momencie zdjęć potrawy, ale przy najbliższej okazji postaram się je dodać :)

Składniki (na 4 osoby):

  • podwójna duża pierś z kurczaka
  • mały bloczek sera żółtego twardego np. Gouda
  • 2 woreczki 100g ryżu
  • 1 papryka
  • cebula
  • bulion rosołowy
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, curry, przyprawa do drobiu
  • olej, woda

Wykonanie:

  1. Z piersi kurczaka wycinamy filety, rozbijamy je, solimy, pieprzymy, dodajemy przyprawy do drobiu. Kładziemy na niego pasek sera i zwijamy. Roladki szczelnie zawijamy w folię do żywności i odkładamy do lodówki.
  2. Siekamy drobno pół cebuli i szklimy ją na patelni. Dodajemy  posiekaną w drobną kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem ok 10 min. Następnie wrzucamy ryż i zalewamy 0,5l bulionu z kostki rosołowej. Dodajemy sól, pieprz, curry i na małym ogniu gotujemy do czasu, aż nie odparuje bulion. Dolewamy kolejne 0,5l bulionu i ponownie gotujemy do czasu odparowania, co jakiś czas mieszając.
  3. Roladki wyjmujemy z folii, obtaczamy w rozbełtanym jajku, bułce tartej i smażymy na oleju do złotego koloru.

                                                                 

                                                                                                                                                               SMACZNEGO!

 

 

 

Zostaw komentarz

Tagi:
Zostaw odpowiedź