Ale jaja!

Dość długo trwało zanim przekonałam się do omletu. Przypomniało mi się o nim któregoś razu, gdy moja lodówka świeciła pustkami, a jedyne co było to jajka, trochę warzyw i karteczka „Zrób zakupy – mama <3”. Żołądek domagał się jedzenia, więc niezbyt chętnie zabrałam się za omlet. Wtedy się przekonałam, że na sytuacje awaryjne jest to całkiem fajny pomysł 😉 Dzisiaj przepis na omlet z warzywami i szynką.

Składniki:

  • 2-3 jajka
  • 1/4 świeżej  papryki
  • 3 – 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 – 2 plasterki szynki
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

  1. Paprykę umyć i pokroić w kostkę.
  2. Pomidorki przekroić na 4 części.
  3. Poddusić w rondelku warzywa z 1/2 ząbka czosnku, przyprawić.
  4. Pokroić wędlinę w paski.
  5. W miseczce roztrzepać jajka, przyprawić solą, pieprzem, papryką.
  6. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oliwy.
  7. Wylać roztrzepane jajka i dobrze rozprowadzić po patelni.
  8. Poukładać na wierzch szynkę i warzywa.
  9. Usmażyć z obu stron na złoto.

 

SMACZNEGO!

 

 

Zostaw komentarz

Tagi:
Zostaw odpowiedź