Autor: Tsu
Dnia: 25 Kwiecień 2016
Kategoria: obiady
Roladki z kurczaka w risotto paprykowym od samego początku stały się hitem weekendowych kolacji, a także obiadów na rodzinnych zjazdach. Proste, smaczne, a dzieciaki zachwycone! 😀
Niestety nie posiadam w tym momencie zdjęć potrawy, ale przy najbliższej okazji postaram się je dodać
Składniki (na 4 osoby):
- podwójna duża pierś z kurczaka
- mały bloczek sera żółtego twardego np. Gouda
- 2 woreczki 100g ryżu
- 1 papryka
- cebula
- bulion rosołowy
- bułka tarta
- 1 jajko
- sól, pieprz, curry, przyprawa do drobiu
- olej, woda
Wykonanie:
- Z piersi kurczaka wycinamy filety, rozbijamy je, solimy, pieprzymy, dodajemy przyprawy do drobiu. Kładziemy na niego pasek sera i zwijamy. Roladki szczelnie zawijamy w folię do żywności i odkładamy do lodówki.
- Siekamy drobno pół cebuli i szklimy ją na patelni. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem ok 10 min. Następnie wrzucamy ryż i zalewamy 0,5l bulionu z kostki rosołowej. Dodajemy sól, pieprz, curry i na małym ogniu gotujemy do czasu, aż nie odparuje bulion. Dolewamy kolejne 0,5l bulionu i ponownie gotujemy do czasu odparowania, co jakiś czas mieszając.
- Roladki wyjmujemy z folii, obtaczamy w rozbełtanym jajku, bułce tartej i smażymy na oleju do złotego koloru.
SMACZNEGO!
Zostaw komentarz
Tagi: